Je pasivna hiša nov trend?

Ljudje se nagibamo k nam prijaznim rešitvam v vseh segmentih življenja. Takšen je postal tudi naš odnos do prebivališč. Prebivališče mora biti kar se da enostavno in ugodno za vzdrževanje in večino človekovih želja lahko izpolni pasivna hiša.

Skupina JUB je nekaj časa nazaj ustvarila podjetje JUBHome, energijsko varčne hiše, d.o.o. Bistven razlog za ustanovitevje evropska direktiva 2010/31/EU, ki v 9. členupredvideva, da morajo države članice do 31.decembra 2020 zagotoviti gradnjo vseh novih stavb v standardu sNES- skoraj nič energijskih stavb. Pri svojem delu upoštevajo trende in smernice gradnje. Poudarek dajejo na debelejšo in zvezno toplotno izolacijo, velika in prav orientirana okna, zrakotesnost ovoja zgradbe ter druge zahteve za zdravo in prijetno bivalno okolje, ki jih zahtevajo standardi pasivnih hiš. Slednje določa Passivhaus inštitut, ki je sklopom JUBHomepodelilo certifikatin jih s tem potrdilo kot primerne elemente za gradnjo pasivnih hiš.

Govorimo o treh sklopih elementov JUBHome BASE, WALL in ROOF. Prednosti sklopov so zveznost toplotne in hidroizolacije, nezahtevna in hitra montaža, opaženje pri gradnji ni potrebno in gradbišče ostane brez odpadkov. JUBHomesistemi omogočajo maksimalno tri-etažne stavbe, kar je primerno za pasivne hiše. Prva pasivna hiša je bila namreč enostavne oblike in kompaktna, torej s čim manjšo površino fasade, skozi katero se izgublja toplota. Tem principom lahko sledimo tudi sfasadnim sistemomJUBHome WALL. Sistem nudi zrakotesnost in visoko toplotno stabilnost konstrukcije, kar omogoča manjšo izgubo toplote.

Pasivna hišaje v Sloveniji še vedno zapostavljena. Njene dobrobiti tako za naravo kot za naš žep še vedno ne znamo izkoristiti, tako kot bi jo lahko. Pa vendar trendi narekujejo spremembo v to smer, ki bo več kot dobrodošla.

Ta vnos je bil objavljen v Dom in gradnja z značkami , . Zaznamek za trajno povezavo.