Radiatorji, toplotne črpalke in drugi sistemi za ogrevanje

elektricno-talno-gretjeOgrevalna in hladilna tehnika sta povsem samosvoj trg. Seveda se moramo greti vsako zimo, saj je slovensko podnebje precej razgibano, v primorju mogoče ne toliko, a povsod drugo so pozimi temperature kar mrzle. Poletje pa je tudi vroče, takrat se pokaže potreba po ohlajanju prostorov. A sam se nič ne pritožujem, saj ni nič lepšega, kot štirje letni časi.

Kar se tiče ogrevanja, imate na izbiro veliko različnih produktov. Na voljo so vam električni radiatorji, visokotemperaturna toplotna črpalka, sončni kolektorji, talno ogrevanje, peči in kotli na pelete, IR ogrevalni paneli ter še kaj.

Kar nekaj izmed teh sistemov je precej cenovno učinkovitih in priljubljenih. A naj vas ne zavede cena, saj so sistemi, ki so bolj varčni tudi bolj tehnološko napredni in zato je posledica tudi višja cena. Marsikdaj se prvotno drag nakup splača veliko bolj, kot če pri nakupu ali posodobitvi ogrevalnega sistema varčujete in potem mesečno plačujete ogromne stroške. Naprimer toplotne črpalke so precej velika naložba, ki vas bo stala kar nekaj tisočakov, a stroški ogrevanja so izredno nizki in tako se vam naložba povrne v nekaj letih, kasneje pa ostanejo samo še prihranki. Precej ekološki in cenovno učinkoviti sistemi so tudi ogrevalni sistemi na pelete. Bodite pa pozorni na to, da niso vsi sistemi primerni za vsa okolja. Za peč na pelete boste potrebovali kar nekaj prostora. Nekaj prostora zasede že sama peč, pa tudi prostor za shranjevanje peletov boste morali imeti.

Najbolj enostavno je zagotovo električno talno gretje, saj je pri električnem ogrevanju potrebno le stisniti gumb in ogrevanje se začne, je pa res, da ti sistemi niso najbolj stroškovno ugodni.

Ta vnos je bil objavljen v Dom in gradnja z značkami , . Zaznamek za trajno povezavo.