Turčija – oglejte si izdelavo preprog

Turcija5Če vas za poletni dopust mika Turčija, potem se zagotovo ne boste zadovoljili zgolj z ležanjem ob hotelskem bazenu ali na vroči peščeni plaži. Turčija ima tako čudovito pokrajino, da bi bil to pravzaprav greh. In čeprav izleti do najbolj znanih turističnih točk mnogokrat pomenijo dolgo pot v notranjost dežele, se vam bo dolga vožnja z avtobusom gotovo izplačala. Turčija namreč v notranjosti skriva bisere kot so Pammukale in Kapadokija – in nikoli si ne bi odpustili, če jih ne bi videli, kadar imate priložnost.

Drugi obvezni ogled pa je tovarna preprog. Verjetno si lepe preproge za v dnevno sobo sicer ne boste mogli privoščiti, a v tovarni vam bodo pokazali cel postopek izdelave – od kokona sviloprejke dalje. Razložili vam bodo tudi, kaj pomenijo posamezni vzorci na preprogah, in mojstrice tkanja boste v živo opazovali pri delu. Turčija namreč ne skriva svoje tradicije in svojega znanja – in na ročno tkanje preprog so izjemno ponosni.

Še bolj kot sama količina in barvitost preprog vas bo verjetno presenetilo dejstvo, da se lahko posamezna preproga izdeluje tudi celo vrsto let. In za delo z veliko potrpljenja skrbijo ženske s podeželja, ki nosijo v sebi posebno milino. Ko boste videli spretnost njihovih prstov, si boste gotovo zaželeli, da se Turčija ne bi nikoli spremenila – da bi še naprej cenila to tradicijo, kljub modernizaciji.

Ta vnos je bil objavljen v Last minute, Potovanja z značkami , , . Zaznamek za trajno povezavo.