Za aktiven zdravstveni nadzor nosečnic in ploda

Preventivni pregled v zgodnji nosečnosti je nujno potreben, saj v prvi vrsti omogoča aktiven zdravstveni nadzor nosečnic in ploda. V času nosečnosti pa je tako potrebno, da ženske opravijo 10 sistematičnih pregledov in 2 ultrazvočni preiskavi. Poleg tega je potrebno izvajati še individualna svetovanja.

Prvi preventivni ginekološki pregled

Preventivni pregled v zgodnji nosečnosti ginekolog opravi do 12. tedna nosečnosti. Če nosečnica pride na pregled prej, to pomeni do 8. tedna nosečnosti, je do 12. tedna nosečnosti potrebno opraviti samo še ultrazvočno preiskavo.

Prvi sistematični pregled noseče ženske obsega pregled zdravstvene dokumentacije, družinsko, osebno, ginekološko in porodniško anamnezo; preverjanje jemanja folne kisline, ginekološki pregled, bris materničnega vratu, toda le v primeru, če je zadnji izvid starejši od treh let.

Pregleda se še orientacijski splošni somatski status, izmeri se telesna teža in krvni tlak. Sledijo laboratorijske preiskave, nato je na vrsti še individualna zdravstvena vzgoja in svetovanje. Pri prvem pregledu se izda še materinska knjižica, kamor se vpišejo vsi potrebni podatki. Materinska knjižica je tudi obvezna dokumentacija preventivnega programa nosečnic.

Preventivni pregled v zgodnji nosečnosti je torej nujno potreben. Če v povezavi s tem nimate izkušenj, naj vas nič ne skrbi. Predvsem je najbolj pomembno, da si izberete odličnega ginekologa, ki vas bo sproti obveščal, kaj bo potrebno narediti v nadaljevanju. Po prve informacije o tem pa lahko odidete tudi na spletno mesto. Tam vas bodo pričakale tudi številne vrhunske ginekološke ordinacije, kjer si boste našli primernega strokovnjaka zase. Recimo zzz-strumbelj.si ginekološka ambulanta. Z njim se lahko povežete tudi preko maila ali telefonskega pogovora.

Ta vnos je bil objavljen v Lepota in zdravje z značkami , , , . Zaznamek za trajno povezavo.