Žita brez glutena so v prehrani vsesplošno uporabna

Gluten je skupno ime za rastlinsko beljakovino, ki ima nekatere značilne lastnosti. Je izredno lepljiva, elastična in v vodi netopna beljakovina. Gluten tako najpogosteje najdemo v krušnih žitih, kot so na primer pšenica, rž, ječmen ali oves, pri čemer je njegov delež v posameznih žitih zelo različen. Največ ga je v pšenici, najmanj pa v ovsu. V različnih brezglutenskih dietah se tako uporabljajo izključno žita brez glutena.

Iz različnih vrst žit se s posebnim postopkom pridelujejo različne vrste moke ali pa kaše. Sestavine, iz katerih je moka, se ustrezno obdela in zmelje, v takšni obliki pa se potem uporabljajo v prehrani samostojno ali pa v kombinaciji z drugimi žiti. Moka iz različnih vrst žit se uporablja za predelavo žitnih izdelkov, pekovskih izdelkov ali enostavno za zgoščevanje omak.

Izbira žit brez glutena je pestra

In katera žita ne vsebujejo glutena? Nam najbolj poznana in tudi pogosto gojena žitarica je koruza. Koruzna moka je osnovna prehrambena surovina pri brezglutenski diet, pri gotovih izdelkih iz koruze pa je potrebno biti previden, saj pogosto prihaja do kontaminacije s pšenico. Najbolj pogosto se to zgodi, kadar se koruza in moka meljeta v istem mlinu.

Poleg koruze se v naši prehrani pogosto uporablja tudi ajda, in sicer v obliki kaše ali moke. Ima značilen močan, poln in trpek okus, kar pa ni ovira, saj lahko ajdovo moko uporabite tudi za izdelavo palačink, tort in sladic. V svoji prehrani pa ne pozabite še na žita kot so na primer amarat, riž, tapioka ali kvinoja.

Si želite izvedeti še več zanimivosti, povezanih z brezglutensko hrano? Obiščite http://brezglutena.schaer.com/clanki.

Ta vnos je bil objavljen v Lepota in zdravje z značkami , , . Zaznamek za trajno povezavo.