Davčno svetovanje fizičnim osebam

Kadar beseda nanese na davčno svetovanje, zagotovo hitro pomislimo na podjetja in podjetnike. Zakaj pa bi navadni ljudje potrebovali davčno svetovanje? Mišljenje hitro spremenimo, ko tema pogovora nanese na dohodnino, dedovanje ali pa na nepremičninski davek. Razlogov zakaj fizični ljudje potrebujejo davčno svetovanje je veliko. Tudi ob pregledu spletnih strani davčnih svetovalcev lahko hitro ugotovimo, da prav vsi svoje storitve nudijo tako pravnim kot fizičnim osebam.

Navadni smrtnik se vsak nekajkrat v življenju znajte v situaciji, ko bi mu davčno svetovanje prišlo prav. Če ne kje druge pa vsaj pri dedovanjih. Pomislite, da nepričakovano dedujete več nepremičnin in denarnih sredstev. Kako zadeve urediti, da bodo iz davčnega vidika najbolj optimalne? Če boste storili že eno drobno napako se lahko hitro znajdete v prekršku, ki bo morda imel kazenske posledice. V izogib takšnim stvarem je boljše najteti strokovnjaka, ki davke in zakonodajo preučuje na dnevni ravni.

davčno svetovanje

Davek na nepremičnine in davčno svetovanje

Zagotovo se spomnite kako je pred nekaj leti osnutek zakona o davku na nepremičnine razburil celotno državo. Vlada je poslalal informativne izračune nepremičninskega davka in številni ljudje so se znašli v položaju, ko bi jim davčno svetovanje še kako koristilo. Poznani so primeri, ko so ljudje v izogib plačilo nekaj sto evrov davka na letni ravni raje prodajali svoje vikende za katere so garali celotno življenje.

Zagotovo se sprašujete kako lahko davčni svetovalec v takšnih primerih pomaga? S podrobno preučitvijo vašega nepremičninskega primera, vašega socialnega in finančnega statusta, lahko poznavalec hitro najde način kako optimizirati plačilo davka. Vedno obstajajo načini, ko lahko davek razbremenite s številnimi olajšavami. Težava je, ker ponavadi lajiki ne poznamo vsega kar bi lahko izkoristili.

Davek na dedovanje

Dedovanje lahko hitro postane zelo kompleksen davčni problem, če pri tem ninamo pomoči davčnega svetovalca. Poznani so primeri, ko se ljudje dedovanju odpovedo samo zaradi velikega davka, ki jim v primeru dedovanja grozi. Predvsem bi lahko bila težava dedovanje avtomobilov, nepremičnin in drugih materialnih stvari višje cenovne vrednosti.

Davčni svetovalci, ki so sprecializirani za dedovanje in davčno pravo, vam bodo znali svetovati kako postopati v primeru dedovanja. Ena najbolj perečih tematik na tem področju je prav gotovo tema o tem, kako se izogniti plačilu davkov pri dedovanju.

davčno svetovanje

Dohodnina in davčno svetovanje

Prišli smo do enega od najbolj pogostih problematik pri kateri se fizične osebe odločajo za davčno svetovanje. Dohodnina je lahko naša nočna mora ali pa se je veselimo, ker pričakujemo vračilo. Včasih lahko med visokim plačilom ali visokim vračilom odločajo malenkosti. Morda katerega od vzdrževanih otrok nismo ustrezno razporedili k staršu, ki prejema višje prihodke in bomo to zelo občutili pri plačilo dohodnine. Ali pa spadamo med delavce migrante, ki svoj kruh služijo preko meje v sosednji Avstriji, davke pa plačujejo v Sloveniji. V takšnem primeru moramo biti skozi celotno leto previdni in razmišljati o dohodnini. Davčno svetovanje nam lahko v takšnih primerih zelo pomaga.

Znižanje dohodninske osnove lahko močno vpliva na končni izračun. Zagotovo ne poznate vseh možnosti za zniževanje dohodninske osnove in dober svetovalec je v takšnih primerih lahko zlata vreden.

Povzetek

Včasih se zdi, da ne samo pravne osebe, ampak tudi fizične, na vsakem koraku potrebujejo dobrega davčnega svetovalca. Kot smo že omenili je razlogov veliko, od svetovanja pri dedovanju, do nižanja dohodninske osnove. Če dobro razmislimo bomo prišli do zaključka, da se davčno svetovanje zelo izplača in nam lahko prihrani veliko stresa in neprespanih noči. Davčna zakonodaja se spreminja in v primeru, da nismo ravno strokovnjaki na tem področju, potem nam lahko že dohodnina povzroča sive lase.

Davčno svetovanje vsekakor ni nekaj kar bi bilo namenjeno samo pravnim osebam. Tudi fizižne osebe se vse pogosteje odločajo za davčno svetovanje.

Ta vnos je bil objavljen v Finance. Zaznamek za trajno povezavo.