Filter olja odstranjuje iz olja umazanijo in nečistočo

Podobno kot jedilno olje, ima tudi motorno olje specifično mazalno lastnost, zaradi katere je to izjemno pomembna tekočina vsakega motorja. Poleg mazalne lastnosti, olje vpliva tudi na odstranjevanje toplote, čisti notranje površine in prenaša nečistoče v filter. Če v motorju ni dovolj olja, potem je velika nevarnost, da le ta, po domače povedano, zariba. Istočasno z oljem, pa je zelo pomemben tudi filter olja.

Njegova glavna naloga je, da odstranjuje iz olja nečistoče in onesnaževalce, ki se pojavijo ob zgorevanju goriva in zraka. Pri tem procesu se običajno pojavijo tudi saje, ki povzročijo usedlino. To je črna, skoraj želatinasta snov, ki deluje abrazivno in tako lahko hitro zamaši filter.

Kakovostni filter omogoča dolgo življenjsko dobo

Prvo pravilo vsakega servisa je, da se filter olja menja ob vsaki menjavi olja. Pri njegovi izbiri je pomembno, da pomislite na nekatere pomembne dejavnike. Kakovostni filter olja mora zagotavljati dobro filtracijo in je tako zmožen zadržati nečistočo tudi ob daljšem servisnem intervalu. Pogost problem je namreč tudi zamašitev membrane, zato mora imeti kakovosten filter tudi dovolj kapacitete, da, varno zadrži dovolj onesnaževalcev. Pri tem je zelo pomembna naloga tako imenovanega obhodnega ventila, ki se avtomatsko odpre, ko je filter olja zamašen.

Dejstvo je, da izbira kakovostnih materialov lahko bistveno vpliva na življenjsko dobo filtra motornega olja. Poleg zgoraj omenjenih dejavnikov, je vsekakor pomembna izbira najbolj primernega proizvajalca, ki so že s svojim imenom garancija za zanesljivost. Izbira nekakovostnih filtrov vas lahko drago stane, tudi z odpovedjo motorja.

 

Ta vnos je bil objavljen v Razno z značkami . Zaznamek za trajno povezavo.