Kako poteka delo privatnega detektiva?

detective-1Privatni detektiv je tisti, ki zbira informacije in jih poroča svojemu naročniku. Oseba, ki želi postati detektiv mora posedovati precej različnih sposobnosti, kot naprimer inteligenca, sposobnost razumevanja, predvsem pa morajo dobro opazovati in si zapomniti stvari.

Detektivsko delo poteka tako, da naročnik z željo po storitvi pristopi do detektiva, kjer skleneta detektivsko pogodbo. Prav tako mora oseba detektivu posredovati pooblastilo za pridobivanje informacij v imenu stranke. Detektiv se dela loti samo, če mu glede na želje naročnika to omogoča zakonik o detektivski dejavnosti.

Detektiv si skozi svoje delo prizadeva, da pridobi čimbolj trdne dokaze, ki delujejo na sodišču. Naprimer snemanje brez, da posameznik privoli se lahko celo smatra kot kaznivo dejanje, če s posnetkom posegamo v zasebnost. Poleg tega detektiv ne sme nikoli izdati osebnih podatkov naročnika.

Delo, ki ga največkrat opravljajo detektivi v veliki meri obsega kontrole ljudi, ki so v službi vzeli in koristijo bolniški stalež, alkotesti zaposlenih na delovnih mestih pa tudi vročanje poslovne pošte, katere se prejemniki po navadi izogibajo. Poleg dela za lastnike podjetij oz. direktorje, ki želijo imeti skrito kontrolo nad svojimi zaposlenimi pa detektiv opravlja tudi storitve, kot so opazovanje oseb, iskanje oseb, vozil in ostalih podobnih predmetov. Prav tako lahko izvaja tudi prepoved konkurenčnih klavzul ali pa sodeluje pri načrtovanju in zaščiti poslovnih skrivnosti, varovanju informacijskih sistemov ter osebnih podatkov in občutljivih informacij.

Glede na statistike se največ detektivskega dela opravi ravno v drlovno pravnih postopkih, ki jim sledijo izvršilni postopki. Na tretjem in četrtem mestu v precej podobnem razmerju sledijo civilno pravni in škodni postopki, medtem ko je ostalih postopkov precej manj. Najmanj se izvajajo postopki družinskega prava, upravni postopki, protiprisluškovalni postopki in testi s poligrafom.

Ta vnos je bil objavljen v Razno z značkami , , . Zaznamek za trajno povezavo.