Komu zaupati računovodstvo?

računovodstvo1Del uspešnega poslovanja leži tudi v temu kako dober računovodski servis izberemo. Strokoven in sposoben računovodski servis lahko podjetniku prihrani veliko denarja, četudi je dražji. Morate se zavedati, da je dobro računovodstvo ključnega pomena za podjetje.

Zaradi dobrega strokovnega znanja poznavanja zakonodaje in iz nje izhajajočih danih možnosti, lahko dober računovodja podjetniku naložbo vanj tisočkrat povrne, kakor mu lahko na drugi strani amaterski računovodja, cenovno ugodno naložbo, spremeni v velikansko katastrofo oziroma nepotrebno denarno kazen.

Prvo vprašanje podjetnika ne bi smelo biti “Koliko stane vaša storitev” ampak kakšna je vaša strokovnost, ali sledite novi zakonodaji in ali mi lahko nudite davčno svetovanje?

Zato je ključnega pomena, da najdete računovodski servis, ki vam bo ponudil pomoč in odgovore na bistvena vprašanja:
– Kakšni bodo vaši prihodki v prvem letu poslovanja?
– Kako boste vodili poslovne knjige?
– Kateri je vaš izbran računovodski servis?

Dober računovodski servis, kjer dajo veliko na izobraževanje in strokovnost nudi pomoč pri reševanju problemov, iskanju možnosti, pripravi poslovnih načrtov, predlaganju alternativ, analizi doseženih rezultatov, natančnemu zasledovanju dogajanj, ugotavljamo odmike med načrtovanim in uresničenim in seveda, da se računovodstvo vodi v skladu z zakonodajo RS.

Nemalokrat se mikro podjetja odločijo, da vodijo poslovne knjige sami oziroma s pomočjo družinskih članov, saj menijo, da z razpoložljivo programsko opremo to ni zahtevno. Problemi pa nastanejo ali ob prvem obisku inšpektorjev ali ob povečanem obsegu poslovanja, kjer knjigovodenje enostavno ni več dovolj, saj se z rastjo podjetja, povečajo tudi potrebe po kvalitetnejšem načrtovanju poslovanja in analiziranja doseženega, kakor tudi optimiziranja tako stroškov kot davčnih obremenitev.

Izkušnja Mirkota je klasična zgodba. Knjigovodenje mu je vodila starejša gospa iz sosednje vasi in zaradi nizke cene storitev je bila prava izbira za podjetnika. Vendar moč računovodskega servisa leži ravno v svetovanju in dobremu poznavanju nove zakonodaje in ne samo v knjiženju. Ravno tukaj lahko dober računovodja prihrani več kot si lahko predstavljate. Dober podjetnik dobro ve, da ne gre zaupati komurkoli vodenje računovodstva. Na razpolago mora imeti svetovanje in pomoč pri poslovanju, to pa zahteva dodatne napore od računovodskega servisa. Ta servis pa od ljudi, ki samo knjižijo ne gre pričakovati. Vsaj ne dovolj strokovnega. In na dolgi rok brez prave optimizacije poslovanja bodo sadovi podjetja veliko slabši.

Ta vnos je bil objavljen v Finance z značkami . Zaznamek za trajno povezavo.