Ločevanje odpadkov v kuhinji

kuhinja-RIOSodobne kuhinje po meri naj bi sestavljal štedilnik, umivalnik, hladilnik, pomivalni stroj, pečica, če ni že sestavni del štedilnika ter prostor za pripravo hrane oziroma omare za shranjevanje loncev, krožnikov, kozarcev in drugih gospodinjski pripomočkov. Seveda pa si kuhinje po meri ne moremo zamisliti brez ostalih gospodinjskih pripomočkov. V kuhinji morajo biti še različni mešalniki, rezalniki, zajemalke, vilice, žlice, krožniki, skodelice. Vse to mora biti v dosegu rok oziroma v takšni razdalji, da se gospodinja ali drug človek v takšni kuhinji čim manj giba in da se lažje posveti pripravi hrane. Čeprav se nam danes zdi to morda samoumevno, včasih temu ni bilo tako. Naše današnje kuhinje po meri imajo obvezno tudi tekočo vodo, da se lahko opere hrana in se po končanih obrokih pomije posoda. Zagotovo pa vse kuhinje po meri nimajo, tudi nekatere najsodobnejše, posode za ločevanje odpadkov.

Kuhinje z vsaj tremi posodami za odpadke

kuhinje-locevanje-odpadkovV Ljubljani morajo biti v kuhinji najmanj tri posode. Ena služi bio odpadkom, kamor se odlagajo ostanki hrane, druga posoda je namenjena embalaži, tretja pa je posoda za splošne odpadke. Dobro in izredno pomembno pa je tudi, da imamo še posodo za steklo in ločeno za papir. V kuhinjah se danes nabere največ odpadkov v obliki prazne embalaže in bioloških odpadkov, medtem ko je drugih odpadkov manj. Ker je ločevanje odpadkov vse bolj pomembno bi morale biti vse novodobne kuhinje po meri opremljene z ustreznimi ločevalnimi koši. Le tako bi se ločevanje začelo pri izvoru, ne pa šele na deponijah.

A s tem bomo lahko začeli šele takrat, ko bodo tudi tisti odgovorni za odpadke z le-temi ravnali kot je treba. Velikokrat se namreč primeri, da čeprav se v kuhinji odpadki ločujejo in se temu primerno odvržejo v predviden koš za smeti, ga naši smetarji ne odvažajo v posebnem tovornjaku. Srčno upam, da imajo ti tovornjaki znotraj njih različne prekate, in odpadke odlagajo v primernega. Kakorkoli, najlažje je kazati s prstom. Najprej torej poskrbimo za ločevanje odpadkov v lastni kuhinji. Za predviden prostor znotraj kuhinje pa boste poskrbeli vi ali pa prodajalec pri samem izrisu kuhinje.

Ta vnos je bil objavljen v Dom in gradnja z značkami , , , . Zaznamek za trajno povezavo.