Prednosti in slabosti tlakovanja

tlakovciZa vse tiste, ki si okoli hiše želijo urediti okolico po svojem okusu, kjer bo del ozemlja prekrivala zelenica, drug del pa bodisi asfalt ali tlakovci, ostaja večno vprašanje: Kaj je boljše – tlakovci ali asfalt? Vse je namreč odvisno od zornega kota gledanja. Če se urejanja lotevate, a imate omejen vir finančnih sredstev, potem boste morali razmišljati v tej smeri. V kolikor vam denar ne predstavlja ovire boste se odločali za eno ali drugo opcijo na podlagi estetskega videza in oziroma ali funkcionalnosti.

Prva runda: CENA. Tukaj nedvomno zmaga asfalt. Sicer odvisno od kvalitete asfalta in ponudnika, a cene na kvadratni meter so že od 15 €. Tlakovci so v primerjavi s tem nekoliko dražji, a kadar gre za manjše površine, tudi to nekako spregledamo (1:0 za asfalt).

Druga runda: ESTETIKA. Sicer res drži, da imajo vsake oči svojega malarja, a vsesplošno prepričanje ostaja, in sicer, da so tlakovci bistveno lepši na pogled in popestrijo dvorišče. Različne velikosti tlakovcev, raznolikost barv in tekstur prispeva k dodani vrednosti izgleda okolja okoli hiše (izenačenje – 1:1).

Tretja runda: VZDRŽEVANJE. Le-to je mnogo enostavnejše pri asfaltu, saj za vzdrževanje ni potrebnega veliko truda. Na drugi strani so tlakovci podvrženi zaraščanju z mahom in travo ter drugim plevelom. To se sicer ne zgodi čez noč, temveč z leti. Tudi pri zimskem posipavanju s soljo ima asfalt prednost (2:1 za asfalt).

Četrta runda: SANACIJA in DRUGA DELA. Težave s tlakovci odpravimo tako, da tiste problematične enostavno zamenjamo z novimi, pri čemer ni očitno, da smo karkoli počeli. Podobno je pri morebitnem polaganju kablov, cevi in podobnih reči, lahko tlakovce preprosto odstranimo in nato nazaj položimo, medtem ko moramo asfalt rezati (izenačenje – 2:2).

Peta runda: VROČINA. Na koncu zmagajo tlakovci, a le za las, saj v sončnih poletnih mesecih absorbirajo bistveno manj vročine kot asfalt (3:2 za tlakovce).

Končna odločitev je le vaša. Po pameti, da vam ne bo žal.

Ta vnos je bil objavljen v Dom in gradnja. Zaznamek za trajno povezavo.