Projektorji ali televizorji – kaj je primerneje izbrati za domači hišni kino

Projektorji so v zadnjem času še toliko bolje prodajane naprave, saj je obisk kina in gledališča zaradi trenutnih razmer precej omejen. Čakajo pa nas daljše in precej bolj hladne zimske noči, kar pa je tudi dober razlog za nakup tovrstnega domačega pripomočka. A pri tem se pogosto vprašamo, kaj se nam pravzaprav bolj splača kupiti za hišni kino: kakovosten televizor v nekoliko večji dimenziji ali projektor?

Pri izbiri tovrstnih naprav ima izjemno pomembno vlogo velikost zaslona. Cenovno dostopni televizorji so na voljo v velikostih od 32 do 55 palcev. Za boljše 75-inčne naprave pa je potrebno odšteti kar precej denarja več. Po drugi strani pa projektorji delujejo povsem drugače. Dlje, kot je takšna naprava postavljena od stene, večja je slika. Projektorji in platna najpogosteje ciljajo na kakovostno sliko pri 100-inčni velikosti. V tem primeru so torej projektorji zagotovo zmagovalci.

Kontrast in kakovost zvoka

LG projektor PH450UG.AEU

Pri izbiri naprav, kot so projektorji in televizorji, imata poglavitno vlogo tudi kontrast in kakovost zvoka. Kontrast v praksi pomeni razmerje med najbolj svetlo in najbolj temno piko na zaslonu. Večji kot je kontrast, bolj so seveda opazne podrobnosti v temačnih prizorih. Na to pa zagotovo precej vpliva tudi sama svetloba prostora oziroma ambienta.

Projektorji so še posebej dobrodošli za uporabo v temnih prostorih, kjer po možnosti ni oken, kot na primer v kinu. Imajo namreč manjšo svetilnost. V nasprotju pa so televizorji precej bolj svetli. Najboljši kontrast vam omogočajo visokokakovostni televizorji, ki odlično poskrbijo tudi za najbolj temne črnine. Tako projektorji kot televizorji pa niso najbolj poznani po kakovostnih zvočnikih. Pri tem je treba upoštevati precej preprosto pravilo, ki pravi, da večji zvočniki omogočajo boljši zvok.

Prenosljivost projektorjev

Ko televizor namestimo na svoje mesto, naprava praviloma na tem mestu tudi ostane. Za projektorje pa je značilno, da jih je dosti lažje zapakirati in prestavljati na različne lokacije, tudi na terase, balkone ali pa na vrt.

Kar se torej tiče prenosljivosti, je projektor v kar precejšnji prednosti pred televizorjem. In kateri projektorji so še posebej cenjeni na trgu? To so projektorji LG.

Ta vnos je bil objavljen v Dom in gradnja, Prosti čas z značkami , , . Zaznamek za trajno povezavo.