Vrste oljnega filtra

Filter olja je nameščen  blizu spodnjega dela motorja. Priporočeno ga je zamenjati z namestitvijo novega dela. Pomembno je, da filter olja redno menjate, saj bo le na ta način kakovostno služil vašemu vozilu. Običajno je potrebno filter olja zamenjati po 7.000 prevoženih kilometrih na vozilu. V primeru, da ne uporabljate kakovostnega filter olja ali pa da ga ne menjate redno, bo zelo kmalu izgubil na svoji učinkovitosti in namenu.

Filtriranje za odstranitev nečistoč

Obstaja več vrst oljnih filtrov: centrifugalni, kolutni filtri z robom in zamenljivim polnilom ter drugi. Najpogostejši sistemi mazanja motorjev so centrifugalni filtri. Oljni filtri se lahko razlikujejo glede na obliko – najpogostejša je mehanski filter. Filtriranje je uporabljeno za odstranitev nečistoče.

Filter olja lahko postane neuporaben zaradi poškodbe ohišja ali pa umazanije. Če vam filter olja ne služi več, tako kot bi moral se bo to pokazalo na izpušnih plinih in slabšemu delovanju motorja. Za zamenjavo filtra olja ne boste potrebovali veliko časa, saj ni tako zahtevno, da to opravilo nebi zmogli opraviti sami.

Postopek zamenjave filtra olja

Pod posodo motornega olja postavite posodo za odvajanje tekočine, odvite vtič za izpust olja, nato pa odstranite še tesnilo. Ko se bo olje iztočilo namestite, vtič ponovno na svoje mesto. Okvarjeni filter odvijte stran in namestite novega. Na tesnilni obroč nanesite motorno olje in ga nato fiksirajte. Po opravljenem delu dotočite novo olje.

Če vam je takšno delo popolnoma neznano, se raje obrnite na strokovnjaka oziroma izkušenega avtomehanika, ki bo poskrbel za hitro in učinkovito menjavo filtra olja.

Več o ponudbi filtrov, si preberite na https://www.prima-filtertehnika.si/motorni-filtri/filtri-za-olje/.

Ta vnos je bil objavljen v Avtomobilizem z značkami , . Zaznamek za trajno povezavo.